Flexibilní učebna do laboratorní školy

Barbora Fišerová

Studijní obor: Design nábytku

Název vysoké školy: Mendelova univerzita v Brně

Vedoucí pedagog: Ing. Milan Šimek, Ph.D.

Interiér flexibilní učebny vznikl pro prostor laboratorní školy Labyrinth, která uplatňuje nejnovější trendy ve výuce a rozšiřuje inkluzivního vzdělávání v ČR. Princip flexibilní učebny navazuje na filozofii školy a spolu s novými trendy vzdělávání zavádí do ČR nové učebny, jež se podřizují dispozičně potřebám žáků/učitele a typu výuky. Návrhy nového variabilního nábytku, jež navazují na variabilitu učebního prostoru (dle odlišných funkcí prostoru) jsou podstatou návrhu interiéru. Jde o stohovatelný stůl s variantami potisku laminátu (HPL) horní plochy (dle potřeb výuky), modulový systém úložných prostor, kombinovaný se sezení m a poly funkční tabulí. Poslední typ nábytku je mobilní pódiové sezení s úložnými prostory.


Návrh restaurace v industriálním stylu


Ondřej Hojgr    

Studijní obor: Design nábytku

Název vysoké školy: Mendelova univerzita v Brně

Vedoucí pedagog: doc. Ing. arch. Boris Hála, Ph.D.

Celý interiér restaurace je řešen v industriálním stylu. Použité materiály jsou především kov, beton, dřevo a kůže.

Dominantní částí je bar, která je ve středu restaurace je zde výrazná mramorová barová deska a police s lahvemi alkoholu z tmavě tónovaného skla. Dále je zde důležitá VIP část, která je řešena pomoci pohodlných kožených sedaček které jsou doplněny tahokovem jako jakási clona. Po pravé straně od vstupu jsou klasické dřevěné stoly s kovovými židlemi overgaard dyrman. Celý koncept je řešen spíše v tmavších tónech betonové stěrky na podlaze a stěnách, které jsou v kontrastu s bíle natřenými cihlami.


WAVE - Garden studio


Silvia Kaliská    

Studijní obor: Dizajn nábytku a interiéru

Název vysoké školy: Technická univerzita vo Zvolene

Vedoucí pedagog: Ing. arch. Martin Somora, M. arch.

Wave garden studio je kreatívny priestor určený pre záhradných architektov "dneška". Interiér na tému: Dutina v architektúre je inšpirovaný červíkom a stopy ktorú zanecháva v ovocí a listoch rastlín. Na projekt sa vybral objekt starej plechovej haly. Návrh sa takto snaží ukázať čaro nevyužívaných budov a získať nového moderného ducha s ponechaným odkazom. Vy-hryzená stopa červíka sa preto naplno prejavuje v celom otvorenom interiéry starej plechovej haly, čo umožnilo aj členenie na rôzne zóny. V objekte sa nachádzajú uzatvorenejšie priestory ako pracovňa, kuchynka, zasadačka ale aj otvorenejšie miesta, ktoré slúžia na uvoľnené meetingy stužovanie kolektívu ale aj oddych zamestnancov.


JOGO SUJO


Magda Mesquita, Renata Ventura    

Studijní obor: Projeto de design

Název vysoké školy: Escola Superior de Educação de Coimbra

Vedoucí pedagog: Pedro Bandeira Maia

A abordagem inicial do projeto baseia-se em aproveitar e potencializar a qualidade dos produtos enquadrando-os na concept store tendo em conta o lugar onde está inserida. A projecção do espaço tanto exteriormente comointeriormente visa criar um ambiente de contemplação e experimentação que permita ao utilizador desfrutar da experiência que o lugar oferece. Em termos organizacionais, a concept store oferece uma imagem contrastante entre o conjunto de paredes de betão conjugado com um sistema de ripas de madeira motorizado que cria uma envolvência misteriosa em redor do espaço. Na procura de atrair o seu público o espaço pretende criar uma dimensão visual diferente que despertaa curiosidade de quem vê. A forma é uma incógnita e aquilo que poderá existir dentro dela também, através do exterior as pessoas têm acesso a pequenos pormenores visuais do que poderá existir no interior. Neste espaço estão expostos de forma organizada três dos grandes ícones da viarco, o peão, a art graf e o tablet que gerem o espaço. Aqui o lugar é para as pessoas serem curiosas, a matéria é apelativa e pede indiretamente ao cliente para lhe tocar e experimentar onde o objetivo primordial da loja é que as pessoas sejam levadas pelo instinto e por uma nova descoberta que não conhecem mas gostam. A singularidade do espaço esta na redução á essência, o gesto é forte e intenso e as pessoas procuram retirar maior partido dos materiais.


Expressões Corporais


Ana Miranda, Carlos Gonçalvez 

Studijní obor: Design III

Název vysoké školy: Escola Superior de Educação de Coimbra

Vedoucí pedagog: Pedro Bandeira Maia

Este projeto mostra a dança como a linguagem que o corpo consegue transmitir, pois o corpo aqui é o principal elemento utilizado como comunicação para expressar sentimentos e emoções e devido a isso a dança foi a melhor forma de representar a nossa temática. Queremos dar valor ás expressões corporais. Não é um local para aprendermos a dançar, mas antes para descobrirmos movimentos que o nosso corpo transmite, ouvirmos o que ele tem a dizer, pois ele também fala e está presente em variadas culturas e é um meio de expressão que é capaz de mudar a cultura humana. Penso que o objetivo foi conseguido pois em cada um dos espaços temos sensações diferentes através das variadas expressões corporais.


Cvernovka - Loftový byt


Pavlína Mojská    

Studijní obor: Dizajn

Název vysoké školy: Slovenská technická univerzita v Bratislave

Vedoucí pedagog: doc. Ing. arch. Michal Hronský, PhD.

Úlohou projektu v továrni Cvernovky na Trnavskej ceste bolo navrhnutie typickéhe loftového bytu. Návrh mal rešpektovať charakter budovy reprezentovaný skeletovou konštrukciou, ktorú v interiéri tvorili prvky ako stĺpy, rebrovanie na strope a charakteristické delenie okien. Typický loftový charakter bytu dodáva otvorený priestor dennej a nočnej časti. Nočná časť je situovaná na podlaží galérie. Na návrhu bytu na spodnom podlaží môžeme vidieť snahu prepojenia interiéru s exteriérom v podobe malej predzáhradky.


Showroom Internorma s.r.o.


Katarína Nagyová    

Studijní obor: Interiérový dizajn

Název vysoké školy: Slovenská technická univerzita v Bratislave

Vedoucí pedagog: Ing. Dušan Kočlík, ArtD.

Showroom Internorma, ktorého pôvodný stav nevyhovoval požiadavkám nielen zákazníkom ale aj jeho majiteľom sa nám podarilo z rekonštruovať v podobe návrhov. Cieľom bolo vytvoriť vzdušný priestor v ktorom by vynikli produkty danej firmy. V mojom návrhu prevláda biela farba, ktorá je doplnená o červenú v podobe doplnkov ako sú stoličky alebo police na šanóny. Produkty som umiestnila do stredovej časti aby tak zákazník mohol pohodlne si ich poobzerať z každej strany. Dominantom je vstavaná skriňa, ktorá je navrhnutá na celú pozdĺžnu stranu oproti oknám. V nich sú zakomponované aj dvere do WC a kancelárie. Schovaná je v nich aj celá rokovacia miestnosť, ktorá je odhlučnená akustickými doskami. Celý interiér pô sob&iacu te; kompaktne a jednoduchým dojmom. Kancelária rovnako ako celý interiér je zariadený veľmi jednoducho. Dve stoličky a jeden veľký stôl na celú dĺžku miestnosti. Pri tejto rekonštrukcií sa nedbalo ani na požiadávky v rámci malej kuchynky, ktorá poteší nejedného zamestnanca.


Cvičenie s detmi - dutina v architektúre


Lucia Rečková    

Studijní obor: Interiérový dizajn

Název vysoké školy: Technická univerzita vo Zvolene

Vedoucí pedagog: Ing. arch. Martin Somora, M. arch.

Cieľom práce bolo vytvoriť priestor na cvičenie s vlastnou váhou pre deti, kde s nimi cvičia zároveň aj ich rodičia. Deti si tak vytvoria pevné návykové základy a zároveň vidia pri sebe rodičovský vzor. Centrálnu časť budovy predstavuje oddychová zóna spojená s miestom na cvičenie. Priestor je viacúčelový a zároveň vzdušný a dostatočné veľký na oddych i hry detí. Najzaujímavejším prvkom v priestore sú tzv. "klobúky", ktoré vznikli transformáciou fit lopty ako pomyselnej dutiny v priestore. Rozličné veľkosti a umiestnenie dynamizujú priestor. Daný prvok teda tvaruje priestor z vnútra bez obkladania stien v plných a plošných útvaroch, ale vytvára akúsi dutinu v interiéry, ktorá je z časti priehľadná a tak neuzatvára priestor nad hlavami ľudí. Zároveň starý industriálny objekt zobytňuje a vytvára hravé a zaujímavé prvky pre deti i dospelých. Vo vnútri sa nachádza osvetlenie.


Urban Wellness


Nera Robek, Anita Celinšćak, Marko Kučinić

Studijní obor: Wood Technology, Design of Wooden Products

Název vysoké školy: University of Zagreb Faculty of Forestry

Vedoucí pedagog: Domljan Danijela, PhD, Assistant Professor

The aim of the project was to design an individual wooden product that improves the health and well-being of the user through the interaction of plants and design objects with an emphasis on ergonomics and ecology. During the design process, an imaginary urban wellness area was created with the basic purpose of socializing, relaxing, reading, listening to music or even undisturbed work on a laptop. Urban Wellness is an innovative multifunctional and individual design product made from solid oak wood. The function of product depends on the main designed elements. This can be a workplace that consists of tables and benches of different heights or deck chairs where people can escape and relax for a while, it can include flowers and plants, graphic labels and signposts, waste disposal bins, solar roof covers or other different parts depending on the location of the installation. An oasis of wellness, a space for work and a relaxation of the user has been created, enabling the enjoyment of urban greenery, either in city parks or at urban concrete.


XXI MODERN ZOO


Maciej Rzepka, Bartolomeu Rodrigues

Studijní obor: DESIGN III

Název vysoké školy: Escola Superior de Educação de Coimbra

Vedoucí pedagog: Pedro Bandeira Maia

The idea behind the XXI MODERN ZOO project is to end cruel method of showcasing animals to people. Although it has some educational valors, existing model is cruel and doesn’t corespond with modern technical possibilities. Animals, which are destined to live in wild, diverse ecosystem, have to spend their lifes in few square meters concrete cages, suffering permanent stress not only from this fact, but also because of masses of people turning around. Even those who try to respectfully admire them, got only some visual image, plucked out from environmental context and natural behaviours. However modern technologies, such as Virtual Reality, Huge 4K screens, advanced sourround sound systems, might give surprisingly much more real Experience, extended to flora, fauna coexistence and extincted species.


MULTI+


TIAGO DA SILVA SANTOS    

Studijní obor: MESTRADO DESIGN E DESENVOLVIMENTO DE PRODUTO

Název vysoké školy: Escola Superior de Educação de Coimbra

Vedoucí pedagog: Pedro Bandeira Maia

O projeto MULTI+ (multiplus), surge da observação de um problema atual das cidades, e que tende em tornar-se cada vez mais signi_cativo a curto prazo. O mercado dos carros elétricos está em crescimento exponencial, havendo vários países europeus, em que que as taxas de crescimento anuais atingem mais de 100%. Um os problemas apontados a este tipo de veículos é o tempo de carregamento. Mesmo optando por um sistema de carregamento rápido, para atingir cerca de 80% da capacidade da bateria, demora cerca de 30 minutos. Muitos dos utilizadores destetipo de veículos, opta por fazer estes carregamentos rápidos, em zonas comerciais ou estações de serviço, em detrimento dos postos de abastecimento de rua, para poderem ter alguma ocupação durante o tempo de espera. MULTI+ é um conjunto de mobiliário urbano que tem como objetivo resolver este problema e possibilitar aos utilizadores de veículos elétricos, carregamentos rápidos, bem como uma série de serviços, que os ajudem a ultrapassar o tempo de espera de uma forma mais cómoda, tais como, vários tipos de carregamento para os seus dispositivos eletrónicos (tomada elétrica, USB, carregador wireless), internet sem _os de livre acesso, vários tipos de bancos para poderem repousar, bem como proteção contra as intempéries. O conjunto de produtos MULTI+ caracteriza-se pela sua modularidade  ossibilitando vários tipos de con_gurações diferentes  do posto de abastecimento. Foram escolhidos como materiais principais o betão à vista e o aço corten, devido às suas caraterísticas mecânicas, mas também pela sua capacidade de ao longo da vida útil do material o seu aspeto visual se ir alterando, dando ao produto um carácter completamente diferente do momento em que foi instalado.


Futurodomček 2x2x2m


Pavol Soukal, Šimon, Galanský, Viktor Tabiš    

Studijní obor: Dizajn

Název vysoké školy: Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave

Vedoucí pedagog: Miroslav Debnár

Futurodomček, semestrálna práca Pavla Soukala, Šimona Galanského a Viktora Tabiša, reaguje na zadanie v Laboratóriu interiérového dizajnu, minimálne bývanie v dome s rozmermi 2 x 2 x 2 m netradičným a futuristickým spôsobom. Pre zväčšenie úžitkovej plochy sa časť domu otáča, čo z jednej miestnosti vytvára až štyri - kuchyňa, pracovňa, spálňa a vaňa. Statická časť obsahuje odkladacie priestory a kúpeľňu.